Energetici zaznamenali počas stredy štvornásobne vyšší výskyt porúch

24.07.2008 Celý región

Košice 24. júla (TASR) - Východoslovenská energetika a.s. (VSE) zaznamenala v priebehu stredy 23. júla približne štvornásobne vyšší výskyt porúch na vedeniach vysokého aj nízkeho napätia.
Dôvodom výpadkov boli klimatické vplyvy – silný dážď a vietor, ktoré spôsobovali podmytie stožiarov či padanie stromov na vedenia VSE.
Najviac postihnuté boli mestá a okolie miest Dobšiná, Poprad, Bardejov a Stará Ľubovňa. "Na odstraňovaní porúch pracovali zamestnanci VSE priebežne počas celej stredy a noci nadnes. V súčasnosti sú odstránené všetky poruchy spôsobené počasím zo stredy. Nezásobené zostali tri obce v okrese Bardejov, " uviedla dnes pre TASR hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. Dodala, že nejde však o poruchy, ale o prerušenie dodávky elektriny na žiadosť starostov obcí z bezpečnostných dôvodov. Nepretržitosť dodávky elektriny v najbližších hodinách bude závisieť od vývoja počasia.
"VSE sa ospravedlňuje zákazníkom, ktorým prerušenie dodávky elektriny spôsobilo komplikácie, " konštatovala Danihelová. Podľa nej odhad škôd na majetku VSE a nákladov potrebných na ich odstránenie bude úlohou najbližších dní. V súčasnosti je prvoradou prioritou obnovenie dodávky elektriny.
Západoslovenská energetika (ZSE) na rozdiel od východného Slovenska nezaznamenala povodňové stavy. Ako pre TASR konštatoval hovorca ZSE Ján Orlovský, výpadky v dodávke elektriny neprevyšovali bežný poruchový štandard.
 

Vyberte región